Mediation
Het ware en het onware
_______________________________________________________________
Wat is mediation?
Bij mediation gaan de betrokken partijen zelf in gesprek over hun conflict, met hulp van de mediator. Een mediator brengt met name de communicatie weer op gang. Het (leren) luisteren naar elkaar en je gehoord en gezien weten, zijn hiervan belangrijke onderdelen. Daarnaast biedt de mediator hulp en advies bij het vinden van een oplossing. Een mediation duurt gemiddeld 3 tot 5 bijeenkomsten van ca. 2 uur.
Werkwijze
Bij een conflict spelen emoties een grote rol. Deze emoties dragen vaak ‘oude lading ’ in zich, gevoelens met betrekking tot vroegere ervaringen die door de conflictsituatie omhoogborrelen en als gevolg van projectie deel gaan uitmaken van het conflict. Projectie vindt altijd plaats! De oude lading vertroebelt het conflict en zet de zaak onnodig op scherp. Om helderheid te krijgen en het conflict terug te brengen tot de kern, is het van belang deze lading te (h)erkennen en te onderscheiden van de huidige situatie. Dit geldt voor beide partijen. Betrokkenen zullen het conflict dan anders ervaren, nieuwe perspectieven zien en vrijer in het mediationproces staan. Het begin van een ommekeer in het proces, met vaak een verrassende uitkomst.
Er is bij deze werkwijze vaak grote tevredenheid over het proces en de oplossing van het conflict. Behoud en zelfs verbetering van onderlinge relaties is mogelijk.
Voor wie op deze wijze leert een conflict te ontrafelen is het een ervaring die meer brengt dan alleen de oplossing.
Voor wie?
Deze werkwijze is vooral zinvol bij conflicten waarbij partijen in de toekomst nog een relatie met elkaar (hebben te) onderhouden, zoals bij:
·Conflicten in de familiesfeer of vriendenkring;
·Echtscheiding;
·Conflicten binnen een organisatie (management, afdelingen,teams);
·Ontslagsituaties en arbeidsconflicten.
Neem voor vragen over tarieven en nadere informatie vrijblijvend contact op.